Εδώ και τώρα ΑΛΛΑΓΗ και ΑΠΑΛΛΑΓΗ στην ΟΕΛΜΕΚ

Στις εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ πριν 3 χρόνια ενώ οι κενές και ανίκανες να εκφράσουν μεστό και τεκμηριωμένο συνδικαλιστικό λόγο κομματικές κινήσεις (δορυφορικά κομματικά παραρτήματα) κοκορομαχούσαν μεταξύ τους  για τα κομματικά τους ζητήματα η ΝΕΑ ΠΝΟΗ εκτός των άλλων προειδοποιούσε ότι: «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΟΠΕΣ». Όμως κανείς δεν άκουγε και κανενός δεν ίδρωνε το αυτί του. Μάλιστα μερικοί (ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ) μας έλεγαν ότι βλέπουμε και «μάγισσες». Όμως όταν οι μάγισσες έγιναν υπαρκτά και φοβητσιάρικα πρόσωπα πήγαμε ξυπόλητοι στα αγκάθια. Τόσο οι Θεμο-Ταλιαδώροι όσο και οι υπόλοιποι της λέσχης του βολέματος και της αδιαφορίας σήκωσα σε όλα λευκή σημαία.

Ενώ αρχικά είχαν πρόθεση να μας ζητήσουν ένα (1) τους έδωσαν τελικά δέκα (10) λόγω του ότι τους μυρίστηκαν ότι είναι ανίκανοι να ορθώσουν ανάστημα  και τεκμηριωμένο  λόγο. Γεμάτοι φόβο και ενοχές απλά έλεγαν «πάρτε μας ότι μας αναλογεί». Αλλά το «ότι μας αναλογεί» τελικά ισοδυναμούσε μέχρι και το 38% του ακαθάριστου μισθού μας να αποκόπτεται και να χάνεται. Η απερχόμενη κομματική ηγεσία  της ΟΕΛΜΕΚ αυτό το θεωρούσε ότι τους το χρωστάμε και τους το έκαμνε «χαλάλι».

Τώρα προειδοποιούμε και πάλι τον εκπαιδευτικό κόσμο ότι δια της Παγκόσμιας Τράπεζας την οποία δέχονται και ανέχονται Θέμης-Ταλιαδώρος (ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ-ΑΛΛΑΓΗ) θα ακολουθήσουν σταδιακά συμπτύξεις και καταργήσεις σχολείων, αυξήσεις μαθητών ανα τάξη, απολύσεις και μετατάξεις, άρση μονιμότητας και νέος γύρος μειώσεων και καρατομήσεων σε συντάξεις και εφάπαξ.

Θεωρούμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΝΕΑ ΠΝΟΗ είναι η μόνη και μοναδική καθηγητική έπαλξη που έχει τα κότσια και μέσα από τον αστείρευτο δυναμισμό, τη διεκδικητικότητα και τις ξεκάθαρες θέσεις της  μπορεί να αναχαιτίσει την επερχόμενη νέα λαίλαπα της τρόικα και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ουαί και αλίμονο αν στην ηγεσία του εκπαιδευτικού κόσμου ξαναπαρουσιαστεί το παρών δίδυμο πλαισιωμένο από τις γνωστές «καρέκλες» που απλά θα σηκώνουν τα χέρια ψηφίζοντας την επί πλέον σφαγή και καρατόμηση του εκπαιδευτικού κόσμου.

Η κολοκυθιά του διαγωνισμού Πληροφορικής

Σχεδόν λήξαν θα πρέπει να θεωρείται το θέμα της διεξαγωγής του 22ου διαγωνισμού Πληροφορικής, μετά  τις προφάσεις του CCS για  δυσκολίες πραγματοποίησης του.
Ο Διαγωνισμός αυτός οργανώνεται από την Κυπριακή εταιρεία Πληροφορικής σε συνεργασία με το ΣΥΚΑΠ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Η εγκύκλιος προκήρυξης  του στάλθηκε στα σχολεία στις 11-12-2013 καθορίζοντας μάλιστα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για όλες τις φάσεις του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα:
1ος γύρος  18 Ιανουαρίου 2014
2ος γύρος 29 Μαρτίου 2014
3ος γύρος θα κοινοποιηθεί αργότερα.
Όσοι συνάδελφοι  διδάσκουν στο Γυμνάσιο ενημέρωσαν τους μαθητές τους για τον επικείμενο διαγωνισμό και αρκετοί μαθητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Παρόλα αυτά ο διαγωνισμός ακόμη δεν έγινε κι ούτε πρόκειται να γίνει … Τα παρασκήνια ήταν πάρα πολλά και όσο ο καιρός περνούσε τόσο η όλη κατάσταση έμοιαζε με το παιχνίδι της γαλαζοπράσινης κολοκυθιάς αφού, προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες, ο ένας έκανε πάσα το θέμα στον άλλο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ατελείωτο γαϊτανάκι από υπεύθυνους, συνυπεύθυνους, διοργανωτές και συνδιοργανωτές… Για το εν λόγω θέμα ασκήθηκαν πιέσεις από το συμβούλιο  του ΣΥΚΑΠ στις 18 Φεβρουαρίου 2014, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από το CCS. Ακόμη και στην τελευταία συνεδρία του ΣΥΚΑΠ ο πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με εκπρόσωπο του CCS χωρίς όμως να πάρει τελεσίδικη απάντηση.
Η λογική που ακολουθήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν ότι το CCS παγώνει το θέμα εκτός και αν βρεθούν κάποιοι μέλη του ΣΥΚΑΠ  να αναλάβουν το ρόλο του θεματοθέτη και ο διαγωνισμός να προχωρήσει.  Αυτός όμως είναι σίγουρα η αφορμή κι όχι η πραγματική αιτία, αφού και γι αυτό το θέμα ως συμβούλιο δώσαμε λύση.
Γιατί αφήσαμε εκτεθειμένους συναδέλφους και μαθητές;  Τι είδους «γύρους» εννοούσαν ; Συνάδελφοι, για μια ακόμη φορά μέσα από θολές διαδικασίες αυτοί που ήθελαν να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός (και σίγουρα αυτοί δεν ήταν τα μέλη του συμβουλίου του ΣΥΚΑΠ),  έκαναν πάλι το θαύμα τους!  Ας βγουν όμως δημόσια να δώσουν εξηγήσεις.  Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας…
Παναγιώτα Κατσιβέλη
Μέλος ΔΣ ΣΥΚΑΠ

Ευτυχώς απαλλασσόμαστε από τον Κενεβέζο και τον κίνδυνο κατάργηση του καταλόγου

Οι εξελίξεις στα συγκυβερνώντας κόμματα έχουν σημάνει και το τέλος της παρουσίας Κενεβέζου στο πηδάλιο του υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα και συμπτωματικά έχει σημάνει και το τέλος της οποιασδήποτε συζήτησης επί του θέματος του καταλόγου για το οποίο κινδύνεψαν να μείνουν ξεκρέμαστοι 1800 εκπαιδευτικοί.

Πραγματικά λέμε ευτυχώς, γιατί η διαχείριση του όλου θέματος από το δίδυμο της υποχωρητικότητας και της συνδιαλλαγής των κυρίων Θέμη Πολυβίου – Δημήτρη Ταλιαδώρου και του μετώπου ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και ΔΗΚΙ ήταν εντελώς απρόβλεπτο να διακρίνουμε μέχρι που θα οδηγούμαστε.

Μετά και την αποχώρηση Κενεβέζου, οι εκπαιδευτικοί είναι στο δικό τους χέρι να απαλλαχτούν εντελώς

από  το σαράκι του κομματισμού στέλλοντας στο σπίτι τους, τους εκπροσώπους των κομμάτων και της

συνδικαλιστικής  κηδεμόνευσης στην ΟΕΛΜΕΚ.

Η τριετία 2011-2014 έχει καταγραφεί ως η χειρότερη περίοδος της εδώ και 60-χρόνια ιστορίας της ΟΕΛΜΕΚ. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω του ότι η τύχη του εκπαιδευτικού κόσμου ήταν στα χέρια ανθρώπων φοβισμένων, βολεμένων και υποταγμένων που δεν είχαν τη δυνατότητα και τη διάθεση να αγωνιστούν για τους ανθρώπους που τους έδωσαν την εξαιρετική τιμή και το προνόμιο να τους εκπροσωπούν

Προκλητική απάθεια και αδιαφορία της κομματικής ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ

Έχουμε λάβει σήμερα την πιο κάτω ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του ΚΔΣ της ερχόμενης Πέμπτης.

1.     Έγκριση πρακτικών

2.     Ενημέρωση από τον Πρόεδρο

3.     Πρόσληψη νομικού συμβούλου

4.     Εκδήλωση για τα 60χρονα

5.     Πορεία ανέγερσης του οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ

6.     Διάφορα

Δηλαδή εδώ και ένα μήνα έχει να συνέλθει το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ και «απολαύστε» τα θέματα που μας έχουν βάλει να συζητήσουμε, που αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση στο χώρο της παιδείας από πλευράς του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Ούτε «Αριστοτέληδες», ούτε απολογία για το μαγείρεμα των θέσεων μονιμοποίησης, ούτε καν να σχολιαστεί η χιονοστιβάδα των αποκοπών, ούτε για την απουσία από την πρόσφατη παν-κοινωνική κινητοποίηση, ούτε, ούτε, ούτε…

Άσχετος και προκλητικός ο υπουργός Παιδείας

Ο εκτεθειμένος και ευρισκόμενος σε δεινή θέση υπουργός Παιδείας κύριος Κυριάκος Κενεβέζος βγήκε και μας είπε σήμερα ότι τάχατε τεχνολογικά έχουμε πατώσει και έγνοια του (ίδε Αριστοτέλης) «είναι να μας αναβαθμίσει τεχνολογικά». Όμως ο κύριος υπουργός αν γνώριζε στοιχειωδώς για το τι συμβαίνει στα Δημόσια σχολεία έπρεπε να ήξερε ότι αυτά είναι ίσως τα πρώτα στον κόσμο σε χρήση της τεχνολογίας (Άλλο η Pisa για την οποία θα μιλήσουμε μια άλλη φορά). Αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις των ξένων αποστολών στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπου μένουν εντυπωσιασμένοι από την χρήση και εμπλοκή της τεχνολογίας στη διδακτική διαδικασία.

ΥΓ: Στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής που η εντελώς άσχετη επί του θέματος βουλευτής κυρία Μαρία Κυριακού (αυτή μας έλλειπε), μέσω του δικηγορικού της γραφείου έχει εγγραφεί η εταιρεία που εκπροσωπεί τον Αριστοτέλη, μίλησε για την τεχνολογική ανεπάρκεια της Δημόσιας μας παιδείας… Όμως οι παρεβρισκόμενοι πρόεδρος και γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ κύριοι Θέμης Πολυβίου και Δημήτρης Ταλιαδώρος είχαν πλήρως σιγήσει και καταπιεί τη γλώσσα τους στο ανεδαφικό και έχοντας αλλότρια κίνητρα ερώτημα της κυρίας Μαρίας Κυριακού. (ως κάμνουν συνήθως δηλαδή…)

Σας αποκαλύπτουμε την επιτροπή αξιολόγησης του Αριστοτέλη

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η μη δημοσιευμένη επιτροπή για να αξιολογήσει τον περιβόητο «Αριστοτέλη» αποτελείτο από τους πιο κάτω: Ελπιδοφόρος Διευθυντής Δημοτικής, Μαρκάτζης Διευθυντής Τεχνικής, Αντωνίου Διευθυντής Μέσης, Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού, Παρπούνας προϊστάμενος Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων.

Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε και να αμφισβητήσουμε κανένα από τους προαναφερθέντες κανείς δεν διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και κατάρτιση για θέματα  τεχνολογία, παρ’ ότι κάποιοι πρόκειται για αξιολογότατα άτομα.

Όμως ο κύριος υπουργός δεν ρώτησε κανένα από τους πάμπολλους ειδικούς επι του θέματος επιστήμονες που βρίσκονται ανάμεσα στις 10 χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Προτίμησε στα κρυφά και στα μουλωχτά  να δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση στον κύριο Λοττίδη ιδιοκτήτη του Αριστοτέλη και έτσι αυτή τη στιγμή να είναι εκτεθειμένος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είναι έκθετος στο θέμα των μονιμοποιήσεων.

Ως ΝΕΑ ΠΝΟΗ γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί ή μάλλον δεν λειτουργεί η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (πρόεδρος + γραμματέας) είχαμε από τον περασμένο Νοέμβριο θέσει θέμα της κατά ειδικότητας κατανομής των θέσεων  των μονιμοποιηθέντων εκπαιδευτικών. Μάλιστα καταθέσαμε την άποψη ότι η ΟΕΛΜΕΚ κάνοντας έρευνα και διάλογο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αριθμητικής κατανομής την οποία έπρεπε να υποβάλει προς το υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή να γίνει κάτι παρόμοιο με την κατανομή των ΒΔ..

Όμως η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ σκόπιμα απέφευγε να συγκαλέσει συνεδρία του ΚΔΣ για να μην ασχοληθεί επίσημα με  το θέμα, το οποίο την απασχόλησε μόνο υπόγεια και παρασκηνιακά. (Στέλεχος της ΔΗΚΙ κρατούσε 5 μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των μονιμοποιήσεων το σχετικό κατάλογο και τηλεφωνούσε σε ενδιαφερόμενους λέγοντας τους ότι «το κόμμα σας κανόνισε»)

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ και το υπόλοιπο κομματικό κατεστημένο που κρατά δέσμια την ΟΕΛΜΕΚ άφησε το ΥΠΠ κυριολεκτικά να κάνει ότι θέλει. Χωρίς καμιά απολύτως πρόταση, επίβλεψη και ενδιαφέρον. Οι συνάδελφοι αφέθηκαν  έρμαιο της αναξιοπιστίας και των φημών των κομματικών φίλων και εγκάθετων του υπουργού Παιδείας, υπό την ανοχή και προτροπή του διδύμου Θέμη Πολυβίου και Δημήτρη Ταλιαδώρου.

ΥΓ: Καταγγέλλουμε παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής για βόλεμα των ημετέρων που ανέτρεψαν και συνέθλιψαν κάθε δεοντολογικό κανόνα

Τα «επιτεύγματα» του Κενεβέζου

Εξουδετέρωσε το κλιμακωτό τέλος αλληλεγγύης του 2 % με την κατάργηση 116 θέσεων εργασίας έχοντας ως συνεργούς και συνεισηγητές τους κύριους Δημήτρη Ταλιαδώρο και Θέμη Πολυβίου

Κατάργησε την υποχρέωση του κράτους για συνεισφορά στο ΤΚΑ για όσους δουλεύουν στα ΚΙΕ, μετατρέποντας νέα παιδιά των 300-700 ευρώ σε αυτο-εργοδοτούμενους. Μάλιστα τους αφαιρείται το δικαίωμα για λήψη ανεργειακού επιδόματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εν λόγω υπουργική ενέργεια έγινε πάλι υπό το χειροκρότημα του διδύμου  Ταλιαδώρου και Πολυβίου

• Έχει κάνει τον κόσμο ανάστατο με την απαράδεκτη και ρουσφετολογικής προοπτικής πρόταση του για κατάργηση του καταλόγου διοριστέων που στέλλει στην ανεργία 1800 άτομα.

• Έχει δώσει ανοικτή εξουσιοδότηση σε κερδοσκοπική εταιρεία να εκμεταλλευτεί εμπορικά τους μαθητές εν καιρώ οικονομικής κρίσης πλασάροντας ένα προϊόν το οποίο υπάρχει δωρεάν στο διαδίκτυο και μάλιστα σε πολύ καλύτερη μορφή.

Αλλαγή διαπραγματευτικής βάσης και συμμετοχή της επιτροπής των εκτάκτων-συμβασιούχων στις διαπραγματεύσεις

Στη σημερινή συνεδρία του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ έχει διαφανεί ή μάλλον έχει επιβεβαιωθεί ότι ο πρόεδρος και ο γραμματέας της οργάνωσης που παρεβρίσκονταν στη συνάντηση με τον υπουργό κινούνται σε λανθασμένη βάση και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε δυσάρεστες περιπέτειες. Όπως μας έχουν ενημερώσει πρόεδρος-γραμματέας, ο υπουργός έχει μιλήσει για δημιουργίας  δύο παράλληλων καταλόγων, εκτάκτων-συμβασιούχων με ελάχιστη υπηρεσία το 30-μήνο  και ενός νέου που θα δημιουργηθεί με τις εξετάσεις και να γίνεται τροφοδότηση 80%-20% αντίστοιχα ως ότου εξαντληθεί ο πρώτος.

• Το γεγονός αυτό από μόνο του θεωρείται άκρως απαράδεκτο αφού αποτελεί παραβίαση της απόφασης της ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ του περασμένου Δεκεμβρίου που μιλά για «μονιμοποίηση όλων έκτατων-συμβασιούχων και μετά να αρχίσει η εφαρμογή του οποιουδήποτε νέου σχεδίου».

• Η θέση του γραμματέα και προέδρου της ΑΛΛΑΓΗΣ ότι μιλούμε για 700+ άτομα μόνο (δηλαδή οι σημερινοί έκτακτοι-συμβασιούχοι) που πρέπει να αποτελέσουν τον πρώτο κατάλογο είναι εκτροχιασμός από τις πάγιες θέσεις της οργάνωσης, αφού αφήνει κυριολεκτικά μετέωρα άλλα χίλια περίπου άτομα .

Υπό το φως αυτών των δεδομένων είχαμε καταθέσει τη θέση

• για αλλαγή της διαπραγματευτικής βάσης και ότι πρέπει να γίνει πρόταξη της διασφάλισης διορισμού όλων των εκτάκτων-συμβασιούχων (1700 και όχι 700+) ως προϋπόθεση για έναρξη  συζήτησης του οποιουδήποτε νέου σχεδίου.

• και ότι πρέπει στις διαπραγματεύσεις να συμμετέχει και αντιπροσωπία του συνδέσμου έκτακτων-συμβασιούχων.

Δυστυχώς και οι δύο προτάσεις έχουν απορριφθεί από ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΚΙ και ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ που αποτελούν και την πλειοψηφία στο ΚΔΣ.

Με αυτά τα δεδομένα και εξελίξεις εκτιμούμε  ότι έχουμε μπει σε επικίνδυνες ατραπούς  που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα χάσουμε τη μάχη αν το θέμα προχωρήσει όπως είναι και εκπεφρασμένη πρόθεση του υπουργού.

Το Λανίτειο Λύκειο Β’ «δεν πρέπει να κλείσει»

Το υπουργείο Παιδείας και η Σχολική Εφορία Λεμεσού έχουν εξαγγείλει την κατάργηση του Λανιτείου Λυκείου Β’ στα πλαίσια των έργων αναβάθμισης του μείζονος χώρου του Λανιτείου. Κάτω απ’ αυτούς και μόνο τους όρους οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δώσει τη συναίνεση τους στην κατάργηση του εν λόγω σχολείου και την ενσωμάτωση των μαθητών του κυρίως στο Λανίτειο Λύκειο Α’ και σε άλλα γειτονικά λύκεια.

Όμως η οικονομική κρίση έχει ακυρώσει τα εξαγγελθέντα έργα και δεν πρόκειται ούτε μια πέτρα να τοποθετηθεί στα επόμενα (τουλάχιστο μνημονιακά) χρόνια. Επομένως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καταργούμε χωρίς σκοπιμότητα σχολεία και να δημιουργούμε σχολεία μαμούθ του 1000+ μαθητών. Γι’ αυτό απαιτείται άμεσα η ακύρωση της κατάργησης του Λανιτείου Λυκείου Β’ και η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του αφού δεν συντρέχει πλέον η σκοπιμότητα της υλοποίησης των έργων ανάπλασης.

Με αφορμή μάλιστα την κατάργηση και σύμπτυξη σχολείων στην Ελλάδα κατ΄ εντολή της τρόικα δεν μπορούμε από μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας. Εκτός και αν αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη τακτική της εκ των προτέρω εφαρμογής των επερχόμενων νέων των κατοχικών μνημονιακών μέτρων, όπως πράξαμε και για τις προηγούμενες διατάξεις .

Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ θα καταθέσει  στο ΚΔΣ πρόταση για ακύρωση της κατάργησης του Λανιτείου Λυκείου Β’ και τρόπους ανατροπής της, γιατί είναι αδιανόητο και εξωφρενικό να καταργούμε και να συμπτύσσουμε σχολεία χωρίς να υπάρχει καμιά εκπαιδευτική και ευρύτερη κοινωνική σκοπιμότητα.

Η κατάσταση στην ΟΕΛΜΕΚ

Οτιδήποτε άλλο εκτός από ικανοποιητική κρίνεται η αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ. Βασικά πρόεδρος και γραμματέας ως αρμόδιοι έχουν καταργήσει ουσιαστικά το ΚΔΣ. Ενώ υπάρχουν πληθώρα επειγόντων και πιεστικών θεμάτων το ΚΔΣ έχει να συνεδριάσει από την 25η Απριλίου. Φαίνεται ότι θέματα όπως:

  • το συνέδριο της ETUCE στα κατεχόμενα στο οποίο έχει πέσει μαύρο σκοτάδι και δεν ξέρει κανείς τι έχει γίνει και ποιοι πήγαν
  • η εξουδετέρωση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου της εισφοράς του 2 % για επαναδιορισμό των συναδέλφων συμβασιούχων
  • η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • απολύσεις εκπαιδευτικών και κατάργηση σχολείων

ουδόλως προβληματίζουν την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και η οποιαδήποτε παρέμβαση της είναι ασθενής και πλήρως αναποτελεσματική. Παρ’ όλες τις μελετημένες και ριζοσπαστικές προτάσεις που ως ΝΕΑ ΠΝΟΗ έχουμε καταθέσει, η κομματική κοινοπραξία που κρατά την ΟΕΛΜΕΚ δέσμια στην ανυπαρξία της, τις έχει ολοκληρωτικά απορρίψει και εξουδετερώσει. Η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και όλοι οι κομματικοί κομισάριοι που αντιπροσωπεύονται στο ΚΔΣ έχουν μετατρέψει την οργάνωση από προμετωπίδα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών ως εξουδετερωτικό και προστατευτικό ανάχωμα της οποιασδήποτε τυχόν αντίδρασης των εκπαιδευτικών.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: συνέδριο της ETUCE στα κατεχόμενα υπό την ανοχή-προτροπή της Κυβέρνησης, τη συμμετοχή της ΠΟΕΔ και την παθητική ανοχή της ΟΕΛΜΕΚ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ETUCE) όπως έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενα μας αναφορές έχει εξαγγείλει αυτή τη βδομάδα 17-18 Μαϊου «συνέδριο» της Ένωσης στα κατεχόμενα στο Ε/Κ ιδιοκτησίας ξενοδοχείο SALAMIS BAY.  Μετά την αποτυχημένη απόπειρα για σύγκληση του εν λόγω συνεδρίου το περασμένο φθινόπωρο, λόγω άμεσης και δυναμικής αντίδρασης της τότε Κυβέρνησης (η αλήθεια να λέγεται), ο φιλότουρκος Γερμανός πρόεδρος της ETUCE Martin Romer ξανακτυπά και φέρνει το «συνεδρίο» πάλι στα κατεχόμενα αφού είναι ο διακαής του πόθος.

Αυτή τη στιγμή γίνονται εξωφρενικά πράγματα. Το επίσημο Υπουργείο Εξωτερικών και ευρύτερα η Κυβέρνηση παρ’ όλο που έχουν ενημερωθεί εδώ και καιρό και τους έχει γίνει εντονότατο διάβημα από τον πρόεδρο της Βουλής και τους Ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, δια της παθητικής ανοχής του έχει στην ουσία ανάψει το πράσινο φως στην σύγκληση του συνεδρίου στα κατεχόμενα. Πληροφοριακά  είναι και το πρώτο διεθνές συνέδριο που θα λάβει χώρα στα κατεχόμενα. Απαράδεκτος είναι και ο ρόλος που παίζει και η «εθνικοφρονούμενη» κατά τ’ άλλα ΠΟΕΔ που φαίνεται ότι θα  συμμετάσχει. Η ΟΕΛΜΕΚ παρ’ ότι έχει λεκτικά καταδικάσει τη διοργάνωση του συνεδρίου, λόγω του ότι είναι δέσμια και υποτακτική του κομματισμού ουδέν διάβημα έχει κάνει τόσο εντός όσο και εκτός.

Φυσικά δεν περιμένουμε καμιά αντίδραση από τις «αναβαθμισμένες» σε πολύ-διορισμούς διαφωτιστικές υπηρεσίες του προεδρικού. Οι παρουσίες των Χ. Στυλιανίδη, Μ. Δρουσιώτη, Π. Χαραλάμπους και του νέο-προσληφθέντα Β. Παπαδόπουλου μάλλον ευνοούν και ενθαρρύνουν τέτοιες απαράδεκτες και κατάπτυστες προσπάθειες που προάγουν και νομιμοποιούν την κατοχή. Είναι θέση και τακτική τους εξάλλου κατευθυνόμενη από τον κύριο Ντάουνερ των οποίων η παρουσία στο προεδρικό φαίνεται να έχει επιβληθεί από τον τελευταίο..

Ενώ έχουν ενημερωθεί Υπουργοί, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές παρ’ ότι υπήρχε μια εσωτερική και μόνο αντίδραση το θέμα έχει περάσει στα αζήτητα αφού φαίνεται εντάσσεται στις ευρύτερες πολιτικές που θέλουν την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους ενόψει την νέας και καθοριστικής έλευσης του Ντάουνερ.

Οι διευθυντές δεν μπορούν να ζητήσουν τη μετακίνηση κανενός συναδέλφου!

Με αφορμή την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων διοικητικά αδύνατων διευθυντών, οι οποίοι φαίνεται αγνοούν τελείως τη διοικητική επιστήμη θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ότι κανένας νόμος ή κανονισμός δεν δίδει το δικαίωμα στους διευθυντές να ζητήσουν τη μετακίνηση οποιοδήποτε μέλους του προσωπικού. Η παρέμβαση και δυναμική εμπλοκή της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ έχει αναχαιτίσει τη συμπεριφορά κάποιων «κακομαθημένων» διευθυντών (ή εκτελών χρέη διευθυντή), οι οποίοι χωρίς λόγο και αιτία ζητούσαν τη μετακίνηση κάποιου εκπαιδευτικού ωσάν και τα σχολεία είναι δικά τους προσωπικά τσιφλίκια. Προς τιμή κάποιων Επαρχιακών Επιθεωρητών, εν αντιθέσει με το τι γινόταν κατά το παρελθόν, δεν κάνουν πλέον τα χατίρια σ’ αυτή την μικρή ευτυχώς ομάδα των ανασφαλών και ελλειμματικών διευθυντών.

Με τη νέα σχολική χρονιά ως ΝΕΑ ΠΝΟΗ έχουμε θέσει στόχο, τη διοικητική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων καθώς και τη λειτουργική καθιέρωση του Καθηγητικού Συλλογικού ως της ανώτατης διοικητικής αρχής.

Ο «φίλος μου ο Μιχάλης (Πήλικος)» ο 3-πλοθεσίτη και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ

Ο  Μιχάλης Πήλικος, αυτός ο μισθοφόρος της νέο-φεουδαρχικής τάξης του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος διώκτης των εργαζομένων. Ο κύριος αυτός, ο οποίος φωνάζει για μισθολογικές αποκοπές και κατάργηση της ΑΤΑ (ποιος αλήθεια του έδωσε τέτοιο δικαίωμα;) λαμβάνει αυτή τη στιγμή τρείς (3) αντιμισθίες.

(1) Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ (ισότιμη με υπουργού)

(2) Δήμαρχος Λευκονοίκου (κατάντια του προσφυγικού κόσμου)

(3) Μέλος ΔΣ Υπηρεσίας Ανθρώπινου Προσωπικού

Όμως κατά τ’ άλλα ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, μέσα από επανειλημμένες τηλεοπτικές εκπομπές  τον αποκαλεί «ο φίλος μου ο Μιχάλης». Δεν ξέρω τις προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών, αλλά ως εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού κόσμου ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να συμπεριφέρεται φιλοφρονητικά στο Μιχάλη Πήλικο, ο οποίος είναι κόκκινη σημαία για όλους τους εργαζόμενους τόσο του δημόσιου όσο και ιδιωτικού τομέα.

Πληροφοριακά σας αναφέρουμε πως ο Μιχάλης Πήλικος, ο Μάνθος Μαυρομάτης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου…, αυτοί οι εχθροί των εργαζομένων και υπάλληλοι του αμαρτωλού τραπεζο-οικονομικού κατεστημένου, θα είναι οι υπουργοί σε ενδεχόμενη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Αυτό ας το έχουμε απλά υπόψη.

Πού μας οδηγεί η Κυβέρνηση της «τίμιας κοινωνίας»;

Η Κυβέρνηση της «τίμιας κοινωνίας» του Δημήτρη Χριστόφια, με τη στήριξη και την ανοχή της μείζονος αντιπολίτευσης και με εκτελεστή το σφαγέα των εργαζομένων τέως υπουργό οικονομικών Κίκη Καζαμία, είχε προβεί το 2011 σε μισθολογικές αποκοπές της τάξης του 12%, σε παγοποίηση των μισθών και σε ουσιαστική κατάργηση της ΑΤΑ, με την πρόφαση να ισοσκελίσει  τα δημόσια οικονομικά. Τα «κατορθώματα» της διακυβέρνησης της «τίμιας κοινωνίας» ήταν η αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1.119 δισεκατομμύρια ευρώ που ισοδυναμεί με εκτόξευση του ελλείμματος σε 6.3% του ΑΕΠ. Τώρα η Κυβέρνηση δια του νέου υπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή,  ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει νέες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές αποκοπές. Σημειωτέον ότι ο Βάσος Σιαρλή ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της Τράπεζας Κύπρου της οποίας τ’ αμαρτήματα καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Για την «επιτυχημένη» του παρουσία στην εν λόγω τράπεζα, ο Βάσος Σιαρλή έχει επιστρατευτεί από το Δημήτρη Χριστόφια για να «σώσει» και την εθνική μας οικονομία.

Αιωνία σου η μνήμη μεγάλε δάσκαλε και πατριώτη Νεοκλή Σαρρή

Απεβίωσε σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα, μετά από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο ο μεγάλος δάσκαλος και πατριώτης Νεοκλής Σαρρής. Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ της  οποίας ο Νεοκλής Σαρρής ήταν φίλος και συνεργάτης και είχε τη τύχη και τιμή να τον έχει εισηγητή και ομιλητή σε διάλεξη τον Οκτώβριο του 2010, τιμά τη μνήμη του. Άνθρωποι του ακαδημαϊκού και πατριωτικού αναστήματος του Νεοκλή Σαρρή, που μας κατευθύνουν μέσα από τη σοφία και το πατριωτισμό τους σπανίζουν στις σημερινές μέρες των οικονομικών και εθνικών κρίσεων.

Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ σαν ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης προς το έργο του Νεοκλή Σαρρή θα τηρήσει μονόλεπτη σιγή του, στην εκδήλωση της ερχόμενης Τρίτης, καθώς και προσεχώς θα διοργανώσει συνέδριο στην μνήμη του.

Αιωνία σου η μνήμη φίλε Νεοκλή Σαρρή και ο Κυπριακός Ελληνισμός θα σε τιμά και θα σ’ ευγνωμονεί παντοτινά.

Ενώ ο Καζαμίας ξανακτυπά, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ υποχωρεί…

Αφού η ενδοτική και υποχωρητική ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος (ΑΛΛΑΓΗ), Θέμης Πολυβίου (ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ), Κώστας Χατζιησάββας (ΔΗΚΙ), πραξικοπηματικά έχουν πλήρως  άρει τα μέτρα ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων, (το ΚΔΣ ανέτρεψε απόφαση της ΠΣΓΑ που καταστατικά είναι το ανώτατο όργανο της ΟΕΛΜΕΚ  ),  οι ίδιοι καθώς και η επίσημη ΟΕΛΜΕΚ έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή και οπισθοχώρηση. Μάλιστα τη στιγμή που ο φορομπήχτης υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας επιστρέφει δριμύτερος με νέα σφαγιαστικά μέτρα όπως φορολόγηση του εφ’ άπαξ, η κρυπτόμενη ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι ολοκληρωτικά ανύπαρκτη και απούσα. Για τους κυρίους Δημήτρη Ταλιαδώρο , Θέμη Πολυβίου, Κώστα Χατζιησάββα  δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα και καμιά παρεμβατική σκοπιμότητα, αφού ως υπηρέτες κομματικών και όχι καθηγητικών συμφερόντων, έχουν χάσει μέσα από τους αδέξιους και ανάξιους χειρισμούς τους τη σχέση εμπιστοσύνης που απλόχερα, αγόγγυστα και καθολικά τους έχει παράσχει ο καθηγητικός κόσμος.

Η παθητική ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ έχει βαρύτατες και ασήκωτες ευθύνες αφού δεν κατάφερε να είναι μέρος του εργατικού διαλόγου. Ποτέ μα ποτέ δεν έθεσε και δε διεκδίκησε το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στον εργατικό διάλογο και άφησε εντελώς αδιαμαρτύρητα το δικαίωμα να μας εκπροσωπεί ο κύριος Χατζιηπέτρου (ΠΑΣΥΔΥ), ο οποίος κυριολεκτικά έχει ξεπουλήσει τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αποτελεί παγκόσμιο γεγονός, Κυβέρνηση να έχει επιβάλει τέτοιας μορφής και έκτασης άδικα και αντεργατικά μέτρα, χωρίς να λογαριάζει απολύτως κανένα. Φυσικά φαίνεται να έχει ζυγίσει και υπολογίσει τις μηδενικές έως ανύπαρκτες κράσεις και αντοχές της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας, η οποία εξάλλου σε πράξη «απαράμιλλης» αυτοχειρίας ζητούσε και πρόκρινε  σε ανύποπτο χρόνο αποκοπές. (ΠΣΓΑ – Δεκέμβριος 2010)

ΥΓ: Ενώ ΠΑΣΥΔΥ και ΠΟΕΔ ετοιμάζουν νομική προσφυγή για προσβολή του 1 ου πακέτου, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ παθητικά παρακολουθεί αφού μεν την υποχωρητική της στάση έχει χάσει την έξωθεν διεκδικητική μαρτυρία.

Η ΟΕΛΜΕΚ θεατής της σφαγής

Αγαπητέ συνάδελφε, όπως σε είχαμε ενημερώσει και προειδοποιήσει αυτό που επιχειρείται να γίνει, δηλαδή η μισθολογική σου σφαγή ήταν … αναμενόμενη.  Σου ζητήσαμε την ψήφο σου για να σε υπερασπιστούμε δυναμικά και αποτελεσματικά. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία του καθηγητικού κόσμου επέλεξε να ψηφίσει κομματικά και ενάντια στα συμφέροντά του.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, στο έκτακτο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ που έγινε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011,  οι κομματικοί δορυφόροι ΑΛΛΑΓΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΔΗΚΙ, ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ (η Συνεργασία δεν παρουσιάστηκε) ομόφωνα, χωρίς ντροπή και ενδοιασμό ενέκριναν τα σφαγιαστικά μέτρα της Κυβέρνησης, ερχόμενοι σε πλήρη συντονισμό με τα κόμματά τους.

Εμείς ως ΝΕΑ ΠΝΟΗ καταθέσαμε ψήφισμα για απόρριψη του προτεινόμενου πακέτου και  άμεση εξαγγελία  μέτρων δυναμικής αντίδρασης. Τεκμηριώσαμε τη θέση μας λέγοντας ότι δε μπορούμε να μιλάμε για συνεισφορά, από  τη στιγμή που ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχουμε αύξηση δαπανών  κατά 90.3 εκατομμύρια ευρώ (40 εκατομμύρια πηγαίνουν σε μη Κύπριους) την ίδια χρονική περίοδο τα κρατικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το ρουσφέτι και οι Χατζηαβάτες της κοινωνίας μας

Χρήστος Ιακώβου

Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.)

Άλλη μία εκλογική αναμέτρηση πέρασε στην ιστορία του δημοσίου πολιτικού μας βίου. Μέσα από την έντονη προεκλογική περίοδο προσπάθησα να κατανοήσω τι σημαίνει για το μέσο ψηφοφόρο στη χώρα μας η πολιτική και η συμμετοχή σε αυτήν, αφού κάθε φορά που υπάρχουν εκλογές, ο πολίτης αισθάνεται, περισσότερο από ποτέ, ότι συμμετέχει σε αυτήν. Βεβαίως, η πολιτική, δηλαδή οι διαδικασίες που ακολουθούνται, μέσω των οποίων οι ανθρώπινες κοινωνίες οργανώνονται, λειτουργούν και συνυφαίνονται με την εξουσία, είναι ένα βασικό θέμα που απασχολεί τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και οι ποικίλες μεταλλαγές του λόγου της επαγγελματικής πολιτικής, τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, θέτουν επιτακτικά και εκ νέου το ερώτημα του ρόλου του ανθρώπου στην πολιτική. Ταυτοχρόνως, τίθεται το ερώτημα του σκοπού που εξυπηρετεί η πολιτική. Παρουσιάζεται ότι πραγματοποιεί τα πάντα για τον άνθρωπο. Είναι όμως έτσι η πραγματικότητα; Ή αυτό εντάσσεται στα συμβολικά στοιχεία του λόγου της πολιτικής που στόχο έχουν τη μεταβολή του ανθρώπου σε αντικείμενο της και την αποδοχή από αυτόν της ανάθεσης της εντολής και της λειτουργίας του αντ’ αυτού; Ερωτήματα καίρια, μετά από μία εκλογική περίοδο, που αποτελούν την ουσία της πολιτικής. Είναι ο άνθρωπος το κυρίαρχο στοιχείο ή το σύστημα, ο νόμος, οι θεσμοί, τα πράγματα; Όταν όμως αποδεικνύονται κυρίαρχα τα δεύτερα τότε ποιος εξυπηρετείται;

Θέτω τα ερωτήματα αυτά, προβληματισμένος από την πρόσφατη εκλογική περίοδο την οποία παρακολούθησα αποστασιοποιημένος. Μία πρώτη διαπραγμάτευση με τα πιο πάνω ερωτήματα, οδηγούν στην ενασχόληση με μία θεμελιώδη έννοια για την κατανόηση της σχέσης ή της συμμετοχής του εκλογικού σώματος στην πολιτική: την έννοια της πολιτικής κουλτούρας. Παρόλο που στην πολιτική επιστήμη μπορεί κάποιος να βρει μία ευρεία γκάμα ορισμών σχετικά με την έννοια, για λόγους ερμηνευτικής προσέγγισης θα δεχθούμε ότι πολιτική κουλτούρα είναι οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες εκλαμβάνουν και θεσμίζουν τις σχέσεις τους με την πολιτική ζωή σε συνάρτηση με τον ιστορικό χρόνο και χώρο.

Οι γενικεύσεις είναι πάντοτε επικίνδυνες να οδηγήσουν σε απόλυτα συμπεράσματα, όμως, αυτό δε μας αποτρέπει από το να εντοπίσουμε πολύ ευδιάκριτα ποιοτικά στοιχεία τα οποία ενεργοποιούνται σε προεκλογικές περιόδους, σταδιακά γίνονται δείκτες κοινωνικής συμπεριφοράς και ενσωματώνονται στην πολιτική κουλτούρα ενός λαού. Κατ’ επέκταση, επηρεάζουν καθοριστικά τις σχέσεις του εκλογικού σώματος με την πολιτική και μπορούν να αλλοιώσουν τόσο την αποστολή όσο και το έργο της πολιτικής.

Στο παρόν άρθρο, θα ήθελα να ασχοληθώ, έστω και ακροθιγώς, με το φαινόμενο του ρουσφετιού* , την πρακτική δηλαδή, της σχεδόν πάντοτε, αναξιοκρατικής εύνοιας πολιτών σε βάρος άλλων πολιτών με σκοπό την εξαγορά υπηρεσιών και, στη περίπτωση που μας ενδιαφέρει, ψήφων. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο καθομολογουμένως αποτελεί πλέον μάστιγα για την χώρα μας, ευνοείται και ενισχύεται από το κομματικό σύστημα και την εμπορευματοποίηση των σχέσεων μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων.

Η πώληση ψήφων και εκδούλευσης σε κόμματα και πολιτικούς, σε περιόδους εκλογών, με σκοπό την εξαργύρωση αυτών των προεκλογικών γραμματίων με προνομιακή μεταχείριση (πρόσληψη στο δημόσιο, ευνοϊκή μετάθεση κατά τη στρατιωτική θητεία κά), δημιουργούν τους ρόλους του «πωλητή» και του «πελάτη» μεταξύ των πολιτικών και των ψηφοφόρων, που κάλλιστα μπορούν να εναλλάσσονται χωρίς οι ρόλοι να χάνουν από την ουσία τους. Πολιτικοί που υπόσχονται και ψηφοφόροι που ψηφίζουν όχι πλέον με γνώμονα τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων αλλά με σκοπό να ενισχύσουν τον υποσχόμενο πολιτικό. Με άλλα λόγια, πολιτικοί και ψηφοφόροι εκ του ιδίου φυράματος, με τους πρώτους συνειδητά να παρακάμπτουν τις νόμιμες διαδικασίες του κράτους και τους δεύτερους, επίσης συνειδητά, να αποδέχονται αλλοίωση του πολιτικού κινήτρου που δίδει το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Αυτή η σχέση, σε γενικευμένη μορφή, οδηγεί αναπόφευκτα σε αλλοίωση του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Αυτή η σχέση πολιτικής κουλτούρας, δημιουργεί ένα τύπο ψηφοφόρου που ολοένα κερδίζει έδαφος και τείνει να γίνει πρότυπο εκλογικής συμπεριφοράς στη χώρα μας. Τον τύπο του Χατζηαβάτη. Πρόκειται για τη γνωστή φιγούρα του θεάτρου σκιών που ενσαρκώνει τον τελάλη του Πασά (βλ. εξουσίας) και τον άσπονδο φίλο του Καραγκιόζη, με τον αντίθετο προς αυτό χαρακτήρα. Εμφανίζεται πάντοτε στη σκηνή με φωνή μακρόσυρτη, έχοντας μια μόνιμη γλοιώδη απόχρωση για να εκφράζει χωρίς αμφιβολία τη δουλικότητα του προς την εξουσία. Τύπος αφομοιωτικός και μονίμως συμβιβασμένος, χωρίς κριτική διάθεση, κόλακας και οσφυοκάμπτης, με γλώσσα που εκτείνεται στα δυο-τρία μέτρα, θρασύδειλος, ρουφιάνος και ανασφαλής, μα πάνω από όλα, μονίμως βολεμένος και ξεπουλημένος στα κόμματα και τους πολιτικούς από τους οποίους μπορεί να εξασφαλίσει ένα κοκαλάκι καλοπέρασης από τα αποφάγια της εξουσίας («Πολυχρονεμένε μου Πασά, ο καλός Θεός να κόβει χρόνια από μένα και να δίνει σε σένα….»).  Ένας τύπος που συνειδητά εκποιεί την αξιοπρέπεια του, χαρακτηρίζοντας την ανεξάρτητη πολιτική σκέψη με την απαξιωτική ετικέτα της ακρότητας και της ανοησίας. Ένας τύπος που πιστεύει ότι εκφράζει την «κοινή λογική», καταδεικνύοντας τελικά ότι «κοινή λογική» δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και «ορθή λογική».

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι σήμερα στη Κύπρο οι Χατζηαβάτες; Τα κομματόσκυλλα που στρατολογούνται με αντάλλαγμα μια θέση στο δημόσιο, οι δημοσιογράφοι φερέφωνα, οι ψηφοφόροι που γίνονται χαλί ή ξεσκονόπανο στο πέρασμα των πολιτικών, προσδοκώντας σε εφήμερα γλυκάδια. Όπως ο Χατζηαβάτης υπάρχει στο θέατρο σκιών, μόνο και μόνο χάρη στην μακροθυμία του Καραγκιόζη, έτσι και στην κοινωνία μας υπάρχουν και θα υπάρχουν οι Χατζηαβάτες γιατί τους ανεχόμαστε αντί να τους δακτυλοδείχνουμε. Κοιτάξτε γύρω σας, κι’ ας ξανασυστηθούμε.


* Από την τουρκική λέξη Rüşvet: δωροδοκία

Η ΔΗΚΙ «στεγάζει» τους επιθεωρητές

Φυσικά πολλά όργια έχουν γίνει σε αυτές τις εκλογές. Όμως το ρεκόρ σίγουρα απονέμεται στη ΔΗΚΙ. Η συγκεκριμένη κίνηση, θυμίζουμε ότι  για τρία χρόνια δεν έχει βγάλει καμιά απολύτως  ανακοίνωση και  δεν έχει καταθέσει καμιά  θέση στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ. Επίσης ο πρόεδρος της Ανδρέα Ιωσήφ μαζί με την ΑΛΛΑΓΗ εισηγήθηκαν μισθολογικές αποκοπές. Όμως έγινε και αυτό. Μετά την υποστήριξη του επιθεωρητισμού, έχουν βάλει στο ψηφοδέλτιο τους το συνάδελφο Αντώνη Ζαμπά, ο οποίος από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναλαμβάνει καθήκοντα επιθεωρητή. Ο λόγος προφανής. Για να ασκήσει βαθμολογικό εκβιασμό στους συναδέλφους στη βάση της λογικής ψήφο αντί βαθμού. Είναι όντως φοβερό !